Február 7-én és 8-án rendezi meg a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola a 18. Fergeteges Farsang gyermek és ifjúsági szólótáncversenyt, amely az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Közép-dunántúli régiójának válogatóversenye. A hat korcsoportban meghirdetett megmérettetésnek a Piarista Rendház ad otthont. A verseny szombaton 10 órától 14 óráig tart, majd a versenyzők részt vesznek a 15.30-kor a Rendházból induló farsangi felvonuláson. Ezzel veszi kezdetét 16 órakor kezdődő Kossuth téri maskarás mulatság. A már 4. alkalommal szervezett rendezvényt a néptáncműhely ’Élő hagyomány’ sorozata részeként szervezi meg, melyben: látványos és szórakoztató hagyományéltető előadással űzik el a telet a kenderkések. Minden tatai érdeklődőt szeretettel várunk, aki saját jelmezében csatlakozni szeretne az eseményekhez. A természetben a farsang időszakában indul meg az élet. A szokásokban rendszerint megjelenik az elmúlás és születés körforgása. Többnyire ekkor ülték a menyegzőket, s emellett helyt kaptak az álesküvők, a farsangi alakoskodások – vicces, de őszinte szókimondással, sokszor pajzán humorral fűszerezve.

A szólótáncversenyzőket és az érdeklődőket a farsangolás után, 17 órától már az eredményhirdetés várja, amelyen Cifrabojtár és Csipkés keszkenő díjakat is átadnak, a legjobbak pedig bejutnak a Gyermek Néptáncosok XIV. Országos Szólótánc Versenyére, amelyet júniusban Szarvason rendeznek meg. A díjak átadása után táncházat tartanak a Piarista Rendházban, amely szintén nyitott minden érdeklődő számára.

A tatai, sorban immár 18. szólótáncverseny a szabadon választott táncok mellett, a palánta korcsoportot leszámítva, kötelező táncot is be kell mutatni. Az első-ötödik korcsoportokban a közép-dunántúli régió és annak északra meghosszabbított térségében található táncokból kell választani (bakonyi, mezőföldi, Vág-Garam közi, Zobor-vidéki táncok). Szabadon bármilyen Kárpát-medencei táncot választhatnak, kivéve olyat, amit kötelezőként is előadtak.

Azt fontos megjegyezni azonban, hogy itt nem koreográfiák versenyeztek, hanem a gyermekek rögtönzött, a választott táncra jellemző motívumkészletéből építkező, stílusos, rögtönzött előadásai. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy improvizálniuk kell a versenyzőknek, akiket Kovács Marci és bandája kísér.