A magyar kultúra napját a Kenderke mesés táncszínházi előadásával ünnepli Tata

A magyar kultúra napja alkalmából az idén immár hatodik alkalommal ad ünnepi műsort a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola Tatán, a város önkormányzatának felkérésére. Január 25-én, 17 órakor kezdődik a műsor, amelyben a népművészeti műhely együttesei, valamint a Kenderke Barátai Zenekar és a Csevergő Énekegyüttes koncertet, táncszínházi előadást és folklór néptánc műsort mutatnak be a Magyary Zoltán Művelődési Központban, Széltoló címmel. Az előadás három tétele három különböző művészeti műfajt jelenít meg.

Az első tétel címe „Énekelt versek”, a Kenderke Barátai Zenekar előadásában, melyeket Sebő Ferenc Kossuth-díjas érdemes művész komponált és Maróti György hangszerelt, ismert költőink verseire.

A műsor második tétele táncszínházi előadás, a „Széltoló”, mely Horgas Béla mesekötetéből vette címét és témáit. A főhős Széltoló négy kalandját táncolják el a Kenderke együttesei, így a szerzőhármas Sebő Ferenc – Maróti György – Horgas Béla alkotásai kiegészülnek a táncpedagógusok koreográfiáival.

A harmadik tételben néptánc montázst láthatunk. Ebben bemutatja a Fonóka csoport Zempléni táncait, amellyel bejutottak a 2019 legjobb koreográfiáit bemutató Gyermek Néptáncantológiára. Az eseménynek az idén a szegedi színház ad otthont.

A műsorban még láthatók lesznek a Kenderke szólistái, és hallható lesz a Csevergő Énekegyüttes is. Az estet Németh Dénes és zenekara kíséri.

Az előadást Michl József, Tata város polgármestere nyitja meg, valamint köszöntőt mond az előadás rendezője Kun Katalin. A műsor ingyenesen megtekinthető, regisztrációs jegyek a Magyary Zoltán Művelődési Központban igényelhetők.

Az előadás megvalósulását Tata Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program segítette.

Rendező-koreográfus: Kun Katalin
Rendezőasszisztens: Putz Katalin

Zeneszerző: Sebő Ferenc
Hangszerelés, zenei szerkesztés: Maróti György


Koreográfusok: Békés Andrea, Gellén Péter, Jakab András, Jocha-Kánya Réka, Pőcze Gyöngyi, Putz Katalin, Szabó Tibor