Üstös szappanfőzés

Hagyományos, üstös szappanfőzésre készülünk, melyet nagy gonddal, dédanyáink receptje alapján készítünk el. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2018. február 10-én, szombaton 10.00 órától a Kenderke Székházban (Almási út 24.)

Mit lehet tudni a hagyományos szappanfőzésről?

A hagyomány szerint télen van ideje a szappanfőzésnek. S valóban! A természet évkör szerinti lüktetését szem előtt tartva, éppen a megtisztulás időszaka van! Dédanyáink tudása előtt tisztelegve mi is úgy és akkor fogjuk készíteni, ahogy ők tették.
A szappant lúgból, és zsírból készítjük üstben. Mivel a lúg veszélyes anyag, elsősorban felnőttek jelenlétére számítunk. Órákon át figyeljük majd, ahogy a szappan fokozatosan változik forróságban. Mivel elkészülésének ideje sok minden függvénye, így nem tudjuk előre megmondani, hogy mikor számíthattok a nap utolsó műveletére, amikor is a szappanokat formákba öntjük. Rendszerint másnap éri el azt az állagot, hogy a formákból kiszedve szeletelhető legyen. Mivel erre ezen napon nem kerül sor, megtekinthetitek egy korábbi főzés szappanjait.

Miért éppen szappanfőzés?

Fontosnak tarjuk azokat a népi tudásokat, melyek a ma emberének fenntartható tudást adnak. Az itthoni alapanyagokból elkészíthető szappan nem csak mosakodásra, hanem mosásra is alkalmas. A Kenderkében folyó Fürkész program keretein belül a nemezeléshez pedig csak ilyen szappanokat adunk a gyermekek kezébe.
Mik az előnyei?
• glicerin tartalma magasabb, mint a bolti szappanoké
• színezék és egyéb allergén adalékoktól mentes
• környezetbarát