A Petőfi Program alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősítse, segítse a már meglévő kinti közösségeket. Célja továbbá, hogy ez által elkezdődjön a közösségi hálózatok kiépítése, és első körben lassítsa, hosszú távon pedig megállítsa és visszafordítsa a magyarság számarányának csökkenését.
Magam, a Fogaras-földre, Halmágyra kaptam kiküldetést. A járvány miatt azonban a magyarórákat is home-office módban látjuk el. Azzal, hogy a halmágyi munkám itt is megjelenhet, talán a szórvány magyarságra és Halmágyra irányulhat a figyelem. Remélhetőleg a határon túli magyarság és az anyaországi magyarok közti kapcsolatok erősödhetnek.
Fogadjátok szeretettel a Fogaras-vidéki értékmentéshez kapcsolódó anyagaimat!
Petőfi Programról bővebben itt olvashattok: https://www.petofiprogram.hu/petofi-sandor-program
Lássuk! Ki az, aki idén kiszézik, vagy zöldágazik? Ki az, aki bármilyen tavaszi népszokást felidéz otthon? És hogy teszitek ezt? Legyen ez a videó egy meghívás ezúttal most komoly, netán még szakmai ismerettel is rendelkező asszony és nő társaimnak! Kiszézzünk, Zöldágazzunk! Engedjük útjára az elavult dolgainkat, had alakítsa át a tűz, vagy éppen had mossa el a víz! Készítsük fel magunkat valami teljesen új dolog megszületésre! Te hogyan csinálnád? (Én így csináltam, ahogy a videón látod.) aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Még soha nem volt ennyire fontos a gyógyítás. Legalább is az én életemben még nem. Néphagyományunkban van a gyógyuláshoz tartozó emlék – mondjuk el, énekeljük el őket, ki-ki a maga hajlékában, és ki-ki a maga hangján. Bár egy klasszikus fogyasztó megveszi és megszerzi azt, a mire szüksége van. De az EMBER képes megteremteni bármit: a játékot, a dalt, a gyógyítást, a kacagást, az izgalmat, vagy a megnyugvást. Bármit és ilyen értelemben mindent!

Indítsd el ezt a videót, kuckózz be egy kényelmes sarokba, hunyd be a szemed, tárd ki az elméd, és figyelj: “Volt egyszer egy szegényember…”