Kenderke az ország első néptánc művészeti iskolája

„Születésünk” éve 1981, amikor a Kun Lajosné vezette gyermek néptánccsoport megkezdte működését, és rövid idő alatt országos élvonalbeli eredményeket ért el.

Művészeti iskolánkat Kun Katalin 1996-ban szülői támogatással alapította, melyben hagyományaink őrzésére elkötelezett, kiváló néptánc pedagógusok tanítottak eddig közel 4500 gyermeket és felnőttet. Képzési kínálatunk: néptánc, moderntánc, társastánc, népzene (hegedű, kontra, nagybőgő, citera, trombita, furulya, ének).

Kun Lajosné – 1981-ben az ő általa vezetett gyermek néptánccsoport megkezdte működését.

Feladatunknak tekintjük népünk kultúrájának visszahonosítását, tömeges átadását, igényes színpadi megjelenítését. Mindezeket a gyermekek szolgálatába állítjuk úgy, hogy épüljön fizikumuk, fejlődjön szellemük, lelkiségük, hogy játékainkon, dalainkon, táncainkon keresz tül megélhessék az együttlét örömét, az iskolánkat összetartó szeretetet és a közösség biztonságát.

Közel ötszázan járnak több mint 20 együttesünkbe. Az óvodások és a 12 évfolyamos művészeti iskola mellett az idősebbek a Tatai Szarkalábakban, a volt diákok a Tata Táncegyüttesben, a muzsikálni vágyók a Kenderke Barátai Zenekarban találják meg társaikat, barátaikat. Az időszakosan látható Táncszínházunkban, az irodalmi-, és a nemzeti ünnepeinkre rendezett műsorainkban 60-100 gyermek és felnőtt közreműködik. Az alkotók, a koreográfusok az iskola pedagógusai, akik közül többen itt nőttek fel.

A nevelőtestület tagjai országos koreográfiai-, csoportos-, szóló díjakkal, az év legjobbjainak járó antológiás meghívással, rangos hazai és európai fesztivál-fellépésekkel büszkélkedhetnek. A legtöbb díjat eddig Jakab András és Kánya Réka tanítványai nyerték. Díjaink megtekintéséhez klikkeljen ide!

A Kenderke folyamatos megújulásának egyik eredménye a Fürkész Program. A négy művészeti ágra kiterjedő, projekt szemléletű képzés a népművészet kiapadhatatlan forrásából merít. Irányítója Farkas Emőke, aki Gyenizse Judit kézműves ötleteire támaszkodva a családoknak is szervez ismeretbővítő „Szöszölő” napokat.

Tehetséggondozás Patics kézműves programmal

Játszóink, táncházaink mellett az „Élő hagyomány” sorozatunk részeként a felújított Kossuth térre is szervezünk interaktív programokat. Így lehet mindenki számára ismert: a regölés, a betlehemezés, a böjti karikázó, a pünkösdölő, az aratóünnep, a húsvéti- és a kiszéző szokások, a farsangi tréfálkozások, az „alakoskodások”.

Együtt a rendező Kenderke és a vendég Pötörke- 120 leány és asszony böjti karikázója a megújult Kossuth téren

Eddig 21 népművészeti fesztivált szerveztünk az Angolkertbe, gazdái vagyunk a Tatai Sokadalomnak.

A város szívében álló épületünkben példa értékű felszereléssel várjuk tanítványainkat. Három tánctermünkben, zene- és kézműves szaktantermeinkben az esztétikai nevelést is szolgálják a muzeális értékű berendezések.

Próba a Röpülj páva győztesével Horváth Zalánnal

Tapasztalataink átadására hospitálókat, gyakornokokat fogadunk, pedagógus továbbképzéseket szervezünk. Négy felsőoktatási intézménnyel van megállapodásunk: Magyar Táncművészeti Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem Nagykőrösi Főiskolai Kar – melyek az iskolában folyó pedagógiai innovációra, a Fürkész programra, és az itt kidolgozott szakmódszertanra alapulnak. Méréseink bizonyítják: a képzésünkben résztvevők tanulmányi eredményei javultak.

Pedagógus továbbképzés Egerben Hulinné Gyenizse Judittal

A műhely prominens oktatógárdája mellett a pedagógus jelöltek negyedik generációja nő fel: a tanítványok tanítványai. Ők a Kenderkében megélt élményekkel gazdagodva tudják: a múlt értékei segítik a jelent, megalapozzák a jövőt, ezért fontos, hogy minél többen ismerjék meg népművészetünket.

Az oktatás világ a Kenderke iskoláról

A Kenderke kapuja mindenki számára nyitva áll!

Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola

Kun Katalin iskola- és Fürkész alapító igazgató

2890 Tata, Almási u. 24.

neptanc@kenderke.hu

www.kenderke.hu

Kik járnak intézményünkbe? Az intézményünkben tanulók életkora a három éves óvodástól a főiskolás, egyetemista korosztályig terjed. Legöregebb táncosaink 15 – 20 éve táncolnak nálunk.

Ezzel a korosztályi skálával – egyedülálló módon – helyi társadalmunk. legszélesebb gyermek és ifjúsági rétegét fogjuk össze.

Iskolánk elődje a Kenderke Néptáncegyesület 1981 óta működik Tatán. 1996-ban szerveződött az Együttes Művészeti Iskolává, megtartva a már kialakult és gyermekeink által ápolt hagyományokat. Tanulóink létszáma meghaladja a 300 főt.

Célunk: Szeretnénk városunk kultúráját szebbé, jobbá, színesebbé tenni. Szeretnénk minél több gyermeket a néptáncon keresztül hazájának, népének szeretetére nevelni. Szeretnénk ha a gyermekek a szabad idejüket szép környezetben töltenék el.

A néptánc igazán szép és látványos sport, ami harmónikus, egészséges, jó kedélyű embereket nevel. Rohanó és közönyösségbe burkolódzó világunkban mi felvállaltuk, hogy tanítványaink érzelmeit gazdagítjuk, szabadidejüket hasznosan és értékesen töltjük ki. Ehhez hozzá tartozik a megfelelő környezet kialakítása is. Nagyon sokat javítottunk már iskolánk állapotán a sok lelkes szülő és segítőkész ember munkájával. Iskolánk önfenntartó, saját költségvetéssel dolgozik.

Négy alkalommal rendeztük meg önerőből Tatán a Nemzetközi Híd Fesztivált.

Számos külföldi meghívásnak anyagi fedezet hiányában nem tudtunk és nem tudunk eleget tenni: Törökország, Portugália, Finnország, Svédország, Csehország, Ausztria, Lengyelország.

Madarász Viktor