A Fürkész-program komplex, azaz a tanuláshoz szükséges készségeket, képességeket egyidejűleg fejleszti. 4D, és a dimenziók száma mutatja meg, hogy ezt a pedagógiai munkát hány művészeti ágazaton keresztül tesszük meg. Ezen felül pedig projektoktatás keretében dolgozunk, témánkat pedig a népünk hagyományos évköre adja. Használunk még művészetterápiás eszközöket is. A játék elengedhetetlen ragasztóeleme a fent leírtaknak.

Tehát a gyermekek a népművészet tárházából vett forrásanyagra építve mind a négy művészeti ágban, komplex művészeti oktatásban részesülnek, ami a következők szerint áll össze:

  • hallás után tanított hangszeres oktatás pásztorfurulyán,
  • népi játék keretében koordináció fejlesztése és tánctechnikai alapozás,
  • drámajáték,
  • kézműves foglalkozások.

Drámajáték

Kézműves foglalkozás

Hallás után tanított hangszeres oktatás pásztorfurulyán.

Népi játék, mondókák keretében koordináció- és ritmusérzékfejlesztés, valamint tánctechnikai alapozás.

Válogatás a Fürkész-program híreiből

FÜRKÉSZ FOGLALKOZÁS OVISOKNAK

FÜRKÉSZ 4D PEDAGÓGUS TOVABBKÉPZÉS 2018.

Fürkész 4D – Élményekben gazdag továbbképzés a Kenderkében

FÜRKÉSZ 4D PEDAGÓGUS TOVABBKÉPZÉS

Fürkész 4D – Élményekben gazdag továbbképzés a Kenderkében

FOLYTATÓDIK A FÜRKÉSZ 4D PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉS

Fürkész 4D – Élményekben gazdag továbbképzés a Kenderkében

KENDERKE - FÓKUSZBAN A FÜRKÉSZ-PROGRAM

Kun Katalin iskolaalapító, Fürkészalapító, mesterpedagógus, a tatai Református Kenderke Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója bemutatta intézménye hagyományátadó tanító tevékenységét.

60 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉST IDÍTUNK TATÁN

Fürkész 4D – Élményekben gazdag továbbképzés a Kenderkében

KITERJESZTIK A KENDERKE FÜRKÉSZ-PROGRAMJÁT

A megállapodást dr. Szenczi Árpád, a tanítóképző kar dékánja és Kun Katalin látta el kézjegyével.

MÁRTON NAPI LIBÁS JÁTSZÓ A FÜRKÉSZES GYEREKEKKEL.

Márton napi libás játszó: libák rajzolása, libák tollal díszítése a fürkészes gyerekekkel.

Az oktatás világ a Kenderke iskoláról

Fürkész program – új képzés a Kenderkében

Tisztelt Első Osztályos Anyukák és Apukák!

Az óvodás szülői értekezleten már tájékozódhattak a Kenderke-Fürkész programról. Most ismét figyelmükbe ajánljuk. Amennyiben szeretnék gyermeküket a komplex művészeti képzésbe beíratni, kérjük jelezzék ezt a tanító néniknek.
Sikeres tanévet kívánok a Kenderke Művészeti Iskola tantestülete nevében

Kun Katalin
igazgató

T.: 34 – 587 005
Tata, Almási u. 24.

A 24 órában megjelent a “Tanévkezdés a néptáncosoknál” cikkünk:

Tanévkezdés a néptáncosoknál

Forrás: Szűr A.
A Kenderke is készül a tanévkezdésre. Az biztos, hogy feladatban és programban is gazdag időszak vár a néptáncosokra, hagyományőrzőkre. Például új képzést is indítanak.
Mik ezek?

A szeptember nem csak a tanévkezdés, hanem az új lehetőségek hónapja is a Kenderke Művészeti Iskolában. A művészeti alkotóműhely harminchetedik évét kezdi meg, az alapfokú művészetoktatási intézmény pedig a huszonharmadikat.

– Az eltelt egy emberöltőben sokat változott a világ, a gyermekek és a szülők elvárásai. Átalakult a szakma, csiszolódnak a tantárgy-pedagógiai módszerek. Az eredményekben mérhető sikerek, a tanítványainkkal és családjaikkal kialakult harmonikus kapcsolat és az érezhető megbecsülés mellett, még többet szeretnénk adni a gyermekeknek, és a bennük, velük kialakított képességeikkel, tehetségük kibontásával a jövő társadalmának – fogalmazta meg a mottóként is helytálló gondolatokat Kun Katalin, az intézmény vezetője.A Kenderkében szakirodalmak, kutatások és több, mint három évtizedes megfigyelések alapján jutottak arra, hogy a gyermekek érdekében komplex művészeti képzésben gondolkodjanak. Lehetőség ez a gyermekeknek ahhoz, hogy minél hamarabb kialakuljanak azok készségeik, melyek a tanulmányaik sikerességét megalapozzák.

A zenei és táncos képzés már eddig is hangsúlyos szerepet kapott az Almási úton, énektanulásra éppúgy lehetőség van, mint az Ördöngős Népzenetanoda vezetőjétől, Horsa Istvántól zenélni. A népi hangszerekena tanárokkal együtt játszanak. Hallás után gyorsabban megtanulják a dallamokat, mint kottából, így azonnal megtapasztalhatják a zenei élményt és az együtt muzsikálás örömét. Az elméleti elemeket később építik be tanulmányaikba.

Lelket és testet is erősít a Fürkész program

Promóció
– A Kenderkében szeptembertől, az eddigiek megtartva, hetente kétszer jöhetnek az elsősök. Egy alkalommal nagymozgásos játék órákon vesznek részt, ami az idén kibővül több szabadtéri játékkal. Óráink beszámíthatók a mindennapos testnevelés óráiba, a kötelező 4. és 5. óra helyett. A második foglalkozás csoportbontással a hallás utáni zenei képzés és a színjátszás – részletezte az intézményt vezető Kun Katalin.
A Kenderkében nyolc éve indították a néptánc-oktatás fejlesztő hatásának bizonyítására kutató Fürkész programot, mégpedig a Szegedi Tudomány Egyetem Neveléstudományi Intézetének partneriskolájaként.
Az erdélyi típusú pásztorfurulya erősíti ujjaikat, ezzel segíti az írás tanulását is. A furulya, a hangszerhasználati díj fejében (2700 Ft/hó), az év végére a gyereké lesz.
A három művészeti ágat integráló Kenderke-Fürkész programot felmenő rendszerben vezetik be. A komplex képzési program a legkevesebb időráfordítással hozza eredményeit. Az elsős gyermekek kíséretét, közlekedését a két iskola között a Kenderke vállalja.

És persze mindemellett ott van a tánctanítás a számos csoportban, ahol történelmet, földrajzot, kultúrát is tanulnak a különböző tájegységek tánclépései mellett.

– A magasabb évfolyamokon más műfajú táncokkal is bővül a képzési keret, fakultatív órákon, a csoportok korát figyelembe véve illesztjük be ezeket. A kicsik ugrálókötelezni is fognak, a nagyobbak pedig Berczik Sára módszerével, modern gimnasztikával tökéletesíthetik térkoordinációjukat. A Táncolt történelmünk című táncjátékot pedig ismét meghívták a fővárosi Millenáris Parkba – tette hozzá Kun Katalin, aki az előttük álló tanévről még elmondta, hogy a Kenderke 12 évfolyamát elvégzett növendékeiből alakult, és az intézmény támogatását élvező felnőtt csoport, a Tata Táncegyüttes minősítést szeretne szerezni, mint művészeti csoport. Ők jelenleg a felvidéki Martoson edzőtáboroznak.
forrás: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/tanevkezdes-a-neptancosoknal-458851

 

Tata, Almási u. 24., 06-34/587-005,

neptanc@kenderke.hu,

www.kenderke.hu

2012-09-03 09:30
Csatolmány Méret
furkesz_szorolap 462.37 KB

Likeoljátok FB oldalunkat, hogy mindig értesüljetek friss híreinkről!

„Legyen a művészet mindig nemzeti, mert csak a nemzeti művészet örök és kifejező.”