Kenderke – az ország első néptánc művészeti iskolája

„Születésünk” éve 1981, amikor a Kun Lajosné vezette gyermek néptánccsoport megkezdte működését, és rövid idő alatt országos élvonalbeli eredményeket ért el.

Művészeti iskolánkat Kun Katalin 1996-ban szülői támogatással alapította, melyben hagyományaink őrzésére elkötelezett, kiváló néptánc pedagógusok tanítottak eddig közel 4500 gyermeket és felnőttet. Képzési kínálatunk: néptánc, moderntánc, társastánc, népzene (hegedű, kontra, nagybőgő, citera, trombita, furulya, ének).

Kun Lajosné – 1981-ben az ő általa vezetett gyermek néptánccsoport megkezdte működését.

Feladatunknak tekintjük népünk kultúrájának visszahonosítását, tömeges átadását, igényes színpadi megjelenítését. Mindezeket a gyermekek szolgálatába állítjuk úgy, hogy épüljön fizikumuk, fejlődjön szellemük, lelkiségük, hogy játékainkon, dalainkon, táncainkon keresz tül megélhessék az együttlét örömét, az iskolánkat összetartó szeretetet és a közösség biztonságát.

Közel ötszázan járnak több mint 20 együttesünkbe. Az óvodások és a 12 évfolyamos művészeti iskola mellett az idősebbek a Tatai Szarkalábakban, a volt diákok a Tata Táncegyüttesben, a muzsikálni vágyók a Kenderke Barátai Zenekarban találják meg társaikat, barátaikat. Az időszakosan látható Táncszínházunkban, az irodalmi-, és a nemzeti ünnepeinkre rendezett műsorainkban 60-100 gyermek és felnőtt közreműködik. Az alkotók, a koreográfusok az iskola pedagógusai, akik közül többen itt nőttek fel.

A nevelőtestület tagjai országos koreográfiai-, csoportos-, szóló díjakkal, az év legjobbjainak járó antológiás meghívással, rangos hazai és európai fesztivál-fellépésekkel büszkélkedhetnek. A legtöbb díjat eddig Jakab András és Kánya Réka tanítványai nyerték.

A Kenderke folyamatos megújulásának egyik eredménye a Fürkész Program. A négy művészeti ágra kiterjedő, projekt szemléletű képzés a népművészet kiapadhatatlan forrásából merít. Irányítója Farkas Emőke, aki Gyenizse Judit kézműves ötleteire támaszkodva a családoknak is szervez ismeretbővítő „Szöszölő” napokat.

Tehetséggondozás Patics kézműves programmal

Játszóink, táncházaink mellett az „Élő hagyomány” sorozatunk részeként a felújított Kossuth térre is szervezünk interaktív programokat. Így lehet mindenki számára ismert: a regölés, a betlehemezés, a böjti karikázó, a pünkösdölő, az aratóünnep, a húsvéti- és a kiszéző szokások, a farsangi tréfálkozások, az „alakoskodások”.

Együtt a rendező Kenderke és a vendég Pötörke- 120 leány és asszony böjti karikázója a megújult Kossuth téren

Eddig 21 népművészeti fesztivált szerveztünk az Angolkertbe, gazdái vagyunk a Tatai Sokadalomnak.

A város szívében álló épületünkben példa értékű felszereléssel várjuk tanítványainkat. Három tánctermünkben, zene- és kézműves szaktantermeinkben az esztétikai nevelést is szolgálják a muzeális értékű berendezések.

Próba a Röpülj páva győztesével Horváth Zalánnal

Tapasztalataink átadására hospitálókat, gyakornokokat fogadunk, pedagógus továbbképzéseket szervezünk. Négy felsőoktatási intézménnyel van megállapodásunk: Magyar Táncművészeti Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem Nagykőrösi Főiskolai Kar – melyek az iskolában folyó pedagógiai innovációra, a Fürkész programra, és az itt kidolgozott szakmódszertanra alapulnak. Méréseink bizonyítják: a képzésünkben résztvevők tanulmányi eredményei javultak.

Pedagógus továbbképzés Egerben Hulinné Gyenizse Judittal

A műhely prominens oktatógárdája mellett a pedagógus jelöltek negyedik generációja nő fel: a tanítványok tanítványai. Ők a Kenderkében megélt élményekkel gazdagodva tudják: a múlt értékei segítik a jelent, megalapozzák a jövőt, ezért fontos, hogy minél többen ismerjék meg népművészetünket.

Az oktatás világ a Kenderke iskoláról