A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karán elkezdődött a Fürkész 4D komplex, népművészeti projektoktatás tanítása. Tanítanak: Kun Katalin kurzusvezető, Farkas Emőke, Kutenics Péterné (Szabó Krisztina), Hulinné Gyenizse Judit. Ezzel elindult az interdiszciplináris képzés a karon.

Ünnepélyes keretek között erősítették meg a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai Kara és a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola között köttetett megállapodást, amely a Fürkész-program kiterjesztését szolgálja.

dr. Zsengellér József, az egyetem stratégiai rektorhelyettese

A Reformáció és nemzet emlékév keretében tartott istentiszteleten, a Kocsi utcai református templomban dr. Zsengellér József, az egyetem stratégiai rektorhelyettese hirdetett igét, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos méltatta mind a nagykőrösi, mind a tatai intézmény munkáját és szellemiségét, kiemelve: a tanítóképzőn és a művészeti iskolában is az a cél, hogy a gyermekekből teljes felnőtteket neveljenek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos

Lebanov József az EMMI főosztályvezetője felidézte első találkozóját Kun Katalinnal, a Kenderke igazgatójával, a Fürkész-program kitalálójával, kiemelve a művészeti képzés fontosságát és komplex fejlesztő hatását.
Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője a közösség erejét az abban rejlő örömöt említette, míg Michl József polgármester azt a több évtizedes, értékteremtő munkát emelte ki, amellyel a kenderkések a gyermekeket nevelik, gazdagítják.

Lebanov József az EMMI főosztályvezetője

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője

Michl József polgármester

A megállapodást dr. Szenczi Árpád, a tanítóképző kar dékánja és Kun Katalin látta el kézjegyével. A dékán reményét fejezte ki, hogy a jövőben több bázisiskola lesz, ahol ezt a programot használják. Az igazgatónő arról is szólt, hogy ez az egyetlen működő komplex művészetoktatási program az országban és megtisztelőnek nevezte a figyelmet, amelyet kap a Fürkész és az iskola.

A megállapodást dr. Szenczi Árpád, a tanítóképző kar dékánja és Kun Katalin látta el kézjegyével.

A megállapodást dr. Szenczi Árpád, a tanítóképző kar dékánja és Kun Katalin látta el kézjegyével.

Komplex nevelés, népművészettel

A saját fejlesztésű Fürkész-program évek óta része a Kenderke képzési kínálatának: a gyermekek a népművészet tárházából vett forrásanyagra építve mind a négy művészeti ágban, komplex művészeti oktatásban részesülnek, ami a következők szerint áll össze: népi játék keretében koordináció fejlesztése és tánctechnikai alapozás, hallás után tanított hangszeres oktatás pásztorfurulyán, drámajáték és kézműves foglalkozások. A két agyfélteke egyidejű fejlesztése játékos formában segíti a különböző készségek és képességek kibontakozását. Szakirodalmak, kutatások bizonyítják a képzés hatékonyságát. A Fürkész-program, a most kötött megállapodás által is, szélesebb körben is elérhető válik, így még több pedagógus ismerheti meg, sajátíthatja el és adhatja tovább értékeit munkája során.

Forrás: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/kiterjesztik-a-kenderke-furkesz-programjat-697929