A Kenderke hagyományéltető rendezvényére minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a tatai Kossuth téren.

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola böjti karikázóját, amelyet immár hagyományosan virágvasárnap, a Kossuth téren rendeztek meg. Több százan voltak kíváncsiak a programra a vasárnap délelőtti misék után.

Farkas Emőke és Kánya Réka irányításával a kenderkések negyedik alkalommal töltötték meg a Kossuth teret vendégeikkel, a szintén tatai pötörkésekkel. A száz virágszál vasárnapjaként is ismert rendezvény lényege, hogy a tavaszi időszak jellemző táncaival, a karikázókkal, faluhossza járásokkal éltessék a hagyományokat, a tavaszi megújulást, megtisztulást a lányok, asszonyok.

Böjti karikázó a Kossuth téren

Ne hagyjátok ki fotóinkat se cikkünkben: https://www.kemma.hu/kultura/helyi-kultura/szaznyi-tatai-viragszal-karikazott-a-kossuth-teren-1498057/

Közzétette: Kemma.hu – 2019. április 14., vasárnap

A böjt hagyományosan tánctilalmi időszak volt, zenés táncmulatságot nem lehetett tartani, ez alól csak az úgynevezett faluhossza járások, karikázók, női táncok jelentettek kivételt, de zenei kíséretük ezeknek sem lehetett – így most sem volt. Ez adta azonban az igazi erejét a hagyományéltető rendezvénynek. Ahogy a kislányoktól a kamaszokon át a felnőtt, idősebb hölgyekig énekelve összekapaszkodtak és eggyé váltak a résztvevők a téren, így éltetve a tavaszt, a megújulást, a nőiséget.

A kenderkések mindeközben már gőzerővel készülnek a 20. Tatai Sokadalomra. A néptáncegyesület az idei esztendőben június 14–16. között 20. alkalommal rendezi meg a Tatai Sokadalmat. A jubileumi népművészeti fesztivál ismert fellépőkkel ünnepli a kerek évfordulót.

Forrás: Kemma.hu – Szür Annamari