A Kenderke művészeti iskola az idén is elindítja az általános iskolák elsős diákjainak a Fürkész programot. A gyerekek több művészeti ággal is megismerkedhetnek, ez pedig jótékony hatással van testi, szellemi fejlődésükre is.

Heti két testnevelésóra továbbra is kiváltható néptánccal, de a tatai Kenderkében nem csak a táncra, hanem a zenei és drámapedagógiai nevelésre is nagy hangsúlyt helyeznek.

– A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetével együttműködve 83 elsős alapkészségeit mértük fel az előző tanévben. Több, mint felük az ötből legalább két készségben iskolaéretlen volt, szocialitásban pedig mindegyikük. A tavaly életre hívott Fürkész programban komplex módon, népi játékokkal, népi tánccal, drámajátékokkal, hallás utáni zenetanulással is fejlesztjük a gyerekeket. A Fürkész-csoport az átlaghoz képest gyorsabban fejlődik, és egyéni szinten is nagy az előrelépés – részletezte Kun Katalin, a Kenderke igazgatója.

Hogy miért is fontos a komplex, többféle művészeti ágat integráló, és mindemellett népi hagyományainkból táplálkozó nevelés? Például azért, mert a gyerekek egyensúlyérzéke a forgásokkal, ugrásokkal, a nyelv és a beszéd a ritmusos mondókák, dalok, rigmusok hatására fejlődik, ahogy a gondolkodás, a képzelet, a figyelem és az emlékezés is. A szociális kézségek fejlesztésére is jók ezek a foglalkozások, az én-tudat mellett megjelenik a mi-tudat, hogy felelősek vagyunk a másikért.

A Kenderke igazgatója kiemelte: néptáncosaik nem csak a parketten bizonyítanak, hanem az életben is. Végzőseik az elmúlt 7 évben száz százalékos eredménnyel felvételiztek különböző felsőoktatási intézményekbe.

Sulyokné Nagy Tünde dráma-, és színjátszás-oktató szerint a három művészeti ág (zene, dráma, tánc) triumvirátusával még komolyabb fejlődés érhető el a gyerekeknél, a mondókákkal fejlődik a beszéd, jobb lesz az artikuláció, vagyis a beszéd minősége is fejlődik, ez pedig elengedhetetlen a mai világban.

– A szép, helyes beszéd pedig segít a helyesírásban is. A sok játékkal, a rigmusokkal, mondókákkal a memória is fejleszthető, a színpadi szereplések is jó hatással vannak a gyerekekre. Shakespeare is megmondta: színház az egész világ. Valóban rengeteg szerepet játszunk az életünkben, és ezekre fel is kell készülnünk. A tavalyi Fürkész-csoport a Weöres színjátszó versenyen bronz minősítést szerzett, a tatabányai Kodály-iskolában rendezett megyei versenyen pedig második lett – részletezte a szakember.

Jakab András néptáncpedagógus szerint az előbb is említett hármasság elengedhetetlen a teljes élethez. A testtudatosság is fejlődik a tánccal, de érzelemgazdagabb is lesz az a gyermek, aki megéli a mozgást, a társas együttműködést.

– Sokszínűbb foglalkozásainkon több készséget tudunk fejleszteni, a többféle impulzus miatt a gyerekek jobban érzik magukat. A művészetoktatás nálunk játékos, improvizáció-alapú, ennek segítségével pedig a növendékeink gondolkodása is sokszínűbb lesz. Ennyiféle pozitív hatással, előnnyel nehéz versenyeznie más mozgásformáknak – tette hozzá Jakab András.

A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit szívesen látnak

A Kenderke székháza sok csoportnak, közösségnek ad otthont. A legkisebbek, az éppen, hogy csak totyogók a családi napköziben tölthetik idejüket, a kicsit nagyobbak már énekelni tanulnak, s népi játékokkal fejlődhetnek, az elsősöket a Fürkész csoport is látja. Felmenő rendszerben egészen 18 éves korig vannak tánccsoportok a Kenderkében, a gyerekek együtt felcseperedve bővítik táncos, történelmi, népi ismereteiket, miközben különböző fesztiválokon, kirándulásokon, fellépéseken is részt vehetnek. A Tata Táncegyüttes huszonéves tagjai a korábbi növendékek, akik az összes osztályt elvégezték a művészeti iskolában, de érettségi után sem akartak lemondani a néptáncról. A náluk is idősebbek a Szarkalábak együttesben találhatják meg számításukat.
A Kenderkével együttműködik többek között a kocsi, a neszmélyi és a szomódi általános iskola, de a tatai Református Gimnázium és a Kőkúti és a Vaszary iskola is, ahogy a Jávorka, az Eötvös és a Bláthy szakközépiskolák szintén. Érdeklődni Tatán, az Almási út 24. alatti székházban lehet.

Forrás: https://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kultura-komarom-esztergom/furkeszve-fejlodhetnek-a-kenderke-diakjai-513665/