Tánc a Felszállott a páva döntősével, Horváth Zalán Leventével, a szüleivel, és Sára Ferenc gyimesi gyűjtővel

A szombati megméretés után sokan vasárnap is a néptáncot választották, a Kenderke székházban ugyanis autentikus tánctanítást szerveztek. A gyimesi műhelyben Sára Ferenc gyűjtő ismertette meg a Hargita megyei tánc alapjaival az érdeklődőket, míg a somogyiban Horváth Tibor és felesége, Zóka Éva. Mellettük fiuk, a Felszállott a Páva című, népművészeti tehetségkutatóból megismert Zalán Levente is részt vett a foglalkozásokon. Sőt, hangszerével, a kecskedudával is megismertette kortársait és természetesen zenélt is.

Az évtizedek óta Gyimesben élő Sára Ferenc nem csupán a tánclépésekről, hanem a kultúráról, a kintiek életéről, szokásairól is beszélt a fiataloknak. A hagyományőrző családjával érkezett Tatára: felesége, Varga Zsuzsa nem csupán a táncoktatásban vett részt, hanem énekeket is tanított, nagyobbik lányuk pedig a zenekarban foglalt helyet.
A két műhely a napközbeni párhuzamos munka után késő délután egymásnak is “bemutatkozott”: közös táncházban adtak számot a tanultakról. A kisebb gyerekek szájtátva nézték a nagyobbak lendületes bemutatóit, majd ők kaptak tapsot táncukért és énekükért. A nap, a Márton napi hagyományokhoz illeszkedve libatoros kóstolóval ért véget.

Szűr Annamari