A maskarás, alakoskodás elmaradhatlan része a hagyománynak (Fotó: Sz. A.)

A tatai Kenderkében a népi tradíciókat mindig meg- és átélhető formában elevenítik fel. Nem volt ez másként a hét végén sem, amikor a farsangi ünnepkör szokásait mutatták be.
A tél most már egészen biztosan menekülőre fogja, hiszen a Kenderke farsangi programján rengeteg tréfával, játékkal és zenével, kacagással űzték minél messzebb innen. A művészeti iskolát már nap közben fánkillat lepte be, hiszen szorgos kezek gyúrták-formázták-sütötték ki a finom falatokat, hogy az esti táncházban mindenki kedvére kóstolhasson belőle.
Az eredetileg a Kossuth térre tervezett farsangi feldolgozásoknak és felvonulásnak a beígért eső miatt a műhely adott otthont, ez azonban semmit nem volt azok értékéből. Ahogy azt már megszokhattuk, élményszerű formában, a mai kornak is megfelelő, ugyanakkor hagyományéltető és -hű formában elevenítették fel a farsangi ünnepkör hagyományait.

A hangos, jókedvű felvonulók között gólyák, medve, rendőr, rajzolt bajszú deli legény, Háry János, katona és még megannyi maskarás volt, hála a Tiloló, a Berzenye, a Fonóka csoportoknak, a Tata Táncegyüttesnek, no meg a pedagógusoknak. Táncra is perdült mindenki, hogy Pálházi Banda és bandája előtt ropjon, ropogtasson.

Álesküvő, sok mókával

A hangulat az álesküvőn hágott a tetőfokára: a végsőkig kikarikírozott, helyzetkomikumokra is építő, szerepcserés álesküvő tényleg vitte a prímet. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindenki dőlt a nevetéstől a hórihorgas menyasszony, az aprócska vőlegény, a násznép, a pap láttán, no meg hallgatva beszédüket.

Ahogy az arát megszemélyesítő Jocha István, az iskola oktatási igazgatóhelyettese is elmondta, a néphagyomány szerint a tréfás farsangi szokásokkal űzik el a telet, termékenységvarázsló momentumaival elősegítik a természet újjászületését, bőségét. A kecskevásár is sokakat megnevettetett, így nem csoda, hogy a moldvai kecskés táncba is sokan beálltak. A mulatság ezzel persze nem ért véget: a jelmezesek bemutatkozása és felvonulása után folytatódott a táncház.

Bejutottak az Antológiára

A művészeti iskola saját fejlesztésű Fürkész-programjának tanítványaiból álló Kisfonóka az ország legjobb tizennégy koreográfiájának egyikével március 4-én, Százhalombattán a Gyermektánc Antológián mutatkozik be. A csoport a tavalyi évben rendezett Tóth Ferenc Koreográfiai versenyről arany minősítéssel jutott be a seregszemlére.

Forrás: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kultura/tancos-farsangi-forgataggal-kergettek-el-a-telet-711087/