Tatai Sokadalom – a Kenderke gondozásában több mint hagyományőrzés

A Kárpát-medence népművészetének őrzőjeként a térség legnagyobb népművészeti fesztiválja a festői szépségű Angolkertben, június harmadik hétvégéjén. Szervezőként a hagyományápolásért, kulturális szerepvállalásunkért 2008-ban „Tata város kultúrájáért arany fokozat” és megyei „Príma Díj” kitüntetésben részesültünk. 2016-ben a rendezvény elnyerte a Magyar Marketing Szövetség Városmarketing Gyémánt Védjegyét.

Rendezői gyakorlatunk két és fél évtizedes múltra tekint vissza, ami 1992-ben a Híd-Fesztivállal kezdődött. A tataiak akkor is örömmel fogadták már a hiánypótló rendezvényt, a néptáncosok színes felvonulását, a szabadtéri színpadi előadásokat.

A sor 2000-ben és 2001-ben a Millenniumi Sokadalommal folytatódott. A rendezés jogát az addig elért országos élvonalbeli jelenlétünkkel nyertük el. Így lett Tata a Kárpát-medence népművészetét bemutató hét rendezvényközpont egyike. A kiválasztás szempontjaihoz hozzátartozott a festői környezet és a város vezetőinek fogadókészsége.

Sokadalom- Bevonulás a megnyitóhoz Michl József polgármester, Kun Katalin fesztiváligazgató, Bencsik János országgyűlési képviselő

Mindenkori támogatásuk mellett a Sokadalomban jelentős értékeket képvisel a civil összefogás is. Legnagyobb mértékű ebből szakmai testületünk társadalmi, és művészeti együtteseink kulturális szerepvállalása, mely kiegészül a mindig segítő FUK, a Polgárőrség és az év közben is aktív szülők biztonságos háttérmunkájával.

Vásár a Sokadalomban

Célunk, hogy az autentikus népművészetből táplálkozva, a mai kor emberének szóló stílusokkal, irányzatokkal kiegészülve, évről-évre tömegeket vonzó fesztivált valósítsunk meg. Telepítésével, műsorpolitikájával családi hétvégék színhelye. Törekszünk a teljességre, így megtalálhatók: a kézművességet bemutató vásár, az aprók játszói, meseelőadásai, a felnőtteknek szóló programok, a világi- és népzenei koncertek, a sátorbálok, a táncházak, a tűzugrás és a néptáncot bemutató monumentális gálák.

A Sokadalom helyi, megyei, határon túli, európai tánc- és művészeti együttesek kulturális találkozóhelye. Örökséges fesztivál, díjazott szólisták, sztárvendégek kedvelt helyszíne és bemutatkozási lehetősége a városi óvodáknak, iskoláknak, művészeti együtteseknek, a fogyatékkal élők csoportjainak. Szeretnénk, hogy a gyermekek kiváló előadók példáján nőjenek fel, és a jövőben az igényes kultúra fogyasztóinak táborát szaporítsák! Egyediségünk része az Őrségtől Egerig népszerű kenderkés játszók integrálása, ahol a picinyek kipróbálhatják a kenyér sütését, a babamosodát, a babaházat.

Sokadalom- Gyermekkoncert Gryllus Vilmossal


Sokadalom- A kenyér útja – gyermekjátszó

2010-ben az 500 éves jubileum eseménysorozatának, majd 2012-ben a testvérvárosi évfordulóknak adott otthont, az akkor 25 éves gerlingeni, a 15 éves szőgyéni és a 10 éves szovátai delegáltak műsorszámait egy összevont gálában megjelenítve. A jeles események megrendezésére a város szívében, az Országgyűlés téren és környezetében került sor.

A Sokadalom 2013-tól helyszíne a városi művészeti díjak átadásának is, melyet önkormányzatunk az országos, nemzetközi eredményeket elérő diákoknak és felkészítőiknek alapított.

Féltő szeretettel használjuk a megújult Angolkertet, a védelem alatt álló történeti parkot, annak ligetes tisztásait, árnyékot adó lombzugait. Stílusos és méltó formai kerete a népművészet tiszta forrásából táplálkozó szépségnek, az abból sugárzó lelkületnek, a benne rejlő tanításnak és az abból áradó erőnek, mely a közreműködőkből és közönségből közösséget, az ismeretlenekből ismerősöket, az emberek sokaságából pedig Sokadalmat formál.

Tatai Sokadalom

Fesztiváligazgató: Farkas Emőke

facebook.com/tataisokadalom

www.kenderke.hu

e-mail: sokadalom@kenderke.hu

Telefon: +36-34/587005