II. „Fergeteges” Szólótánc Verseny

 

 

2014 nyarán lezajlott a II. “Fergeteges” szólótánc verseny

 

A május 17-18-ai hétvégén lezajlottak a második alkalommal megrendezett Fergeteges szólótánc verseny, gyermek és ifjúsági szólisták országos néptánc versenyének elődöntői, majd közel egy hónappal később, június 13-15-ei hétvégén az országos döntő is. A résztvevők száma felülmúlta az előző évi, első versenyünk létszámát. Második versenyünkre 36 nevezés érkezett az ország 12 műhelyéből, ez összesen 46 versenyzőt jelent, mely az előző évinek duplája.

Először 17-én Kiscsőszön, családias hangulatban zajlott le a dunántúli terület elődöntője, ide 7 nevezés érkezett, majd másnap a második, közép- és kelet-magyarországi elődöntő a martfűi Városi Művelődési Központban, ahová 29 nevezést regisztráltunk. Nagyjából ez az arány mutatkozott meg 2013-ban is a két országrész között. Mindkét helyszínen nagyon magas színvonalú produkciókat láthatott a versenyzőktől, aki eljött megnézni. Ezzel a versenyzők igen csak nehéz helyzet elé állították a 3 tagú zsűrit. A zsűri ezúttal is kiváló szakemberekből állt: Tóth Judit, Oláh Attila és Darmos István alkották a döntéshozók trióját. Észrevételeikkel, tanácsaikkal megpróbálták segíteni, jobbá tenni a látott produkciókat, mindenhol nagyon gyermekbarát módon, pozitív, építő kritikákkal, tanácsokkal látták el az oktatókat. Mindkét elődöntőn a versenyzők a regisztrációkor korcsoportonként sorszámot húztak. Ennek megfelelő sorrendben zajlottak le a próbák is. Mindenki össze próbálhatott Németh Dénes és zenekarával, akik a verseny zenekara. A próbákat követően a verseny két részben zajlott le. Először a kötelező táncok versenye, majd a szabadon választott táncok versenye korcsoportonként, a kihúzott sorszámoknak megfelelően zajlott le. A versenykiírásnak megfelelően a kötelező táncanyag a vág-garam közi táncanyagok közül került ki a következő képpen:

 

Szóló kategóriában:

I. korcsoport: Seprűtánc vagy kanásztánc

II. korcsoport: Váskatánc

III. korcsoport: Váskatánc

IV. korcsoport: Sallai vagy más, a tájegységhez tartozó szóló verbunk.

 

Páros kategóriában (2’ +/-20”)

I. korcsoport: Lassú és friss csárdás, vagy polgári táncok és friss csárdás

II. korcsoport: Lassú és friss csárdás, vagy polgári táncok és friss csárdás

III. korcsoport: Lassú és friss csárdás, vagy polgári táncok és friss csárdás

IV. korcsoport: Lassú és friss csárdás, vagy polgári táncok és friss csárdás

 

Az improvizációkat mind a kötelező, mind a szabadon választott táncokból az I. és II. korcsoportos szólisták 1,5 percben (+/- 10 másodperc), a III.-IV. korcsoportosok 2 percben  (+/- 10 másodperc), a párosok minden korcsoportban 2 percben (+/-20 másodperc) mutatták be.

A verseny rendhagyó részét a rövid konferálás képezi a gyerekek részéről. Ez a kis szöveg az általuk bemutatott szabadon választott táncról szólt. Voltak, akik a tájegységet, falut mutatták be, mások a táncéletről, vagy viseletről beszéltek. De akadtak olyan versenyzők, akik egy-egy híres adatközlő táncosról, vagy arról beszéltek, hogy nekik mit jelent az a tánc, amit táncoltak és mit szeretnének benne elérni. Voltak, akik kicsit izgulva, és voltak, akik lazán, humorosan adták elő konferálásukat.

Nekünk szervezőknek nagyon szép és kellemes hétvégét okoztak a versenyző gyerekek és ifjak, valamint rajtuk keresztül a felkészítő tanáraik. Nagyon szépen köszönjük nekik!

És itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük az elődöntők megszervezésben és lebonyolításban nyújtott segítséget, valamint a helyszínek biztosítását, a martfűi Városi Művelődési Központ és Könyvtár minden dolgozójának és igazgatójának: Asztalosné Kocsis Enikőnek, a Tisza Táncegyüttesnek, és vezetőjének, Asztalos-Kiss Zsuzsannának, a kiscsőszi Élő Forrás Egyesületnek, Kovács Norbert „Cimbi”-nek és párjának Gaschler Beátának. Nagyon szépen köszönjük a sok figyelmességet mindkét helyszínen! Cimbiéknek külön köszönet a finom és kiadós ebédért, Asztalos-Kiss Zsuzsinak a hirdetésben és szervezésben végzett mérhetetlen segítségét! Mi szervezők nagyon jól éreztük magunkat mindkét helyszínen, a visszajelzésekből ítélve  a résztvevő versenyzők és tanáraik is.

A döntő ismét az idén már 15. alkalommal megrendezett Tatai Sokadalommal egy időben lett megrendezve, ami kellemes és érdekes körítést adott a döntőnek. Ezt nagyon értékelték a verseny résztvevői és kísérőik is. A döntő résztvevői már régi ismerősként köszöntötték egymást megérkezésükkor. A pénteki napon minden versenyző (akik el tudtak jönni ezen, a tanév végével egybe eső napon) összepróbálhatott a verseny helyszínén Németh Dénes és zenekarával, akik a Fergeteges központi zeneszolgáltatói voltak. A döntőre elkészült kézműves és képzőművészeti alkotásokat közszemlére tettük a verseny közönsége számára. Még ennek a napnak estéjére megérkezett a zsűri is a helyszínre, akik rögtön meg is mutatták tudományukat a színpadon a Mesterek és tanítványok táncházában a versenyzőknek, érdeklődőknek. Ezután a versenyzők, tanáraik és minden táncolni tudó érdeklődő ideje következett a táncházban.

Másnap reggel már 8 órakor nagy készülődés volt a verseny helyszínéül szolgáló Pálma Rendezvényházban, mivel 9 órakor elkezdődött a mindent eldöntő versengés először a kötelező vág-garam közi táncokkal, négy korcsoportban, majd ebéd után folytatódott a szabadon választott táncok bemutatásával. A szabadon választott táncokhoz tartozó, rövid ismeretterjesztő felkonferálások némelyike igen csak meglepően jóra sikeredett. A profi produkciókat a zenekar profi kísérete segítette. Estére mindenki kellemesen elfáradt. A döntő 3. napjára már csak a zsűri értékelése maradt a felkészítő pedagógusok részére, illetve délután, az új tatai szabadtéri színpad hivatalos átadó gálájának előrendezvényeként a verseny díjátadó gálája. Itt nagy közönség előtt vehették át a résztvevő gyerekek a zsűritől és a rendezőktől a megérdemelt díjakat. A zsűri, a magas színvonalú előadások hatására minden versenyzőt díjazott, azokat, akik kézműves, képzőművészeti alkotásokkal is készültek, különdíjban is részesítette.

A díjkiosztó folyamán a versenyzők mindenki díjának nagyon örültek, minden társukat megtapsolták, bíztatták.

Mi szervezők, rendezők nagyon jól éreztük magunkat a sok munka mellett is a teljes rendezvényen. Megfigyelésem szerint a versenyzők és kísérőik is. Remélem ez valóban így volt és viszik tovább a Fergeteges szólótánc verseny jó hírét, hogy a következő években még több jelentkező közül kelljen a zsűrinek kiválogatnia a legjobbakat.

Én, mint a verseny főszervezője köszönöm ezt az élményt a Fergeteges minden versenyzőjének, felkészítő pedagógusának, segítőimnek a szervezésben és lebonyolításban, a zenekarnak és nem utolsó sorban a sok-sok érdeklődőnek, akik csak betértek a versenyzők produkcióit megnézni és azokon elámulni. Ez újult erőt ad a következő verseny megszervezéséhez.

Jövőre találkozunk!

 

A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola minden dolgozója nevében:

Jocha István
a verseny főszervezője

A versenyt támogatta:
Nemzeti Tehetség Program
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

2014-06-13 12:002014-06-15 22:00
Csatolmány Méret
kepek 4.25 MB
versenyeredmeny 303.84 KB
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?